harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Teodor Melescanu: Romania va cere la Summit-ul NATO un scut antiracheta complementar celui american
Romania va insista, cu ocazia summitului NATO, ca, in declaratia ce va fi adoptata cu acest prilej sa se mentioneze necesitatea acoperirii mai multor tari ale Aliantei cu un sistem complementar al NATO care sa se adauge celui american ce va fi instalat in Cehia şi Polonia, a declarat, joi, pentru ROMPRES, ministrul Apararii, Teodor Melescanu. In opinia sa, aceasta trebuie sa fie una din prioritatile Aliantei in perioada urmatoare. “Suntem de parere ca sistemul antiracheta propus de SUA este o contributie importanta la apararea teritoriului unor tari membre ale NATO sau a majoritatii teritoriului tarilor membre NATO, dar, in acelasi timp, suntem constienti ca teritoriile altor tari, inclusiv Romania, nu sunt acoperite in integralitate”, a precizat Melescanu.
Printre punctele pe care Romania le va sprijini la summitul NATO se afla si sprijinul privind aderarea la NATO a Croatiei, Albaniei si Macedoniei, a aratat el. Ministrul roman al apararii a evidentiat, in acelasi timp, sprijinul partii romane pentru “un mesaj foarte clar pentru tarile din Balcanii de Vest, respectiv Serbia, Muntenegru si Bosnia-Hertegovina, in legatura cu politica “portilor deschise” pe care NATO le are cu ele si cu dorinta ca, pe masura progreselor inregistrate, dialogul intre ele si Alianta si, in final, admiterea lor sa ramana obiective ale Aliantei Nord Atlantice”.
O alta pozitie pe care o va promova Romania va fi aceea de sprijinire a initierii programului Membership Action Plan pentru admiterea in NATO a Ucrainei si Georgiei, care ar urma sa duca la intrarea acestora in Alianta.

(Sursa: Rompres)