harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Traian Basescu: Romania sprijina includerea Georgiei si Ucrainei in Planul de actiune pentru aderare
Presedintele Traian Basescu a expus joi pozitia Romaniei fata de invitarea unor state de a strange relatiile cu Alianta Nord-Atlantica, decizii asupra carora urmeaza sa se pronunte summitul NATO de la Bucuresti din 2-4 aprilie. Cu prilejul unei intalniri cu presa straina acreditata la Bucuresti, presedintele Basescu a reiterat sprijinul Romaniei fata de deschiderea NATO catre Ucraina si Georgia. “Romania doreste cu ardoare ca NATO sa ia in considerare cererile acestor doua state de a fi incluse in Planul de actiune pentru aderare (MAP)”, a declarat seful statului, subliniind ca “trebuie sa li se dea acestor tari perspectiva de a-si putea realiza dorinta de a deveni membre ale NATO de indata ce vor îndeplini criteriile de aderare”.  O asemenea eventualitate, a estimat Traian Basescu, “nu ar trebui sa deranjeze Moscova, pentru ca este vorba despre doua tari suverane /.../, ce pot constitui o punte intre NATO si Rusia, ale carei interese trebuie respectate”.
Referindu-se la Croatia, Macedonia si Albania, presedintele Basescu a exprimat din nou speranta Bucurestiului ca, la summitul de saptamana viitoare, cele trei state vor fi invitate sa se alature Aliantei.
In ce priveste celelalte state ex-iugoslave, presedintele Basescu s-a declarat favorabil unui “nou statut” in relatiile NATO cu Bosnia-Hertegovina si Muntenegru, statut care, in opinia sa, ar putea “trece de la Parteneriatul pentru Pace la etapa dialogului intensificat”, premergatoare MAP. Solutia ar fi de dorit, de asemenea, pentru Serbia, insa “conditiile politice nu sunt reunite” pentru aceasta, a mai spus presedintele Traian Basescu cu acelasi prilej.

(Sursa: Rompres)