harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Ministrul Apararii- Summit-ul de la Bucuresti, una dintre cele mai importante reuniuni ale NATO
Problematica Summit-ului NATO, pozitiile pe care Romania le va sustine in cadrul reuniunii la nivel inalt a Aliantei, problema suplimentarii contingentului din Afganistan - sunt principalele teme abordate de ministrul Apararii, Teodor Melescanu, intr-un interviu acordat ROMPRES.

ROMPRES: Domnule ministru, care sunt din perspectiva Ministerului Apararii principalele provocari ale Summit-ului NATO ce urmeaza sa se desfasoare saptamana viitoare la Bucuresti?

Teodor Melescanu: Este unul dintre Summit-urile cele mai importante, nu numai prin numarul de participanti, ci mai ales prin temele care se vor dezbate, pentru ca toate sunt teme care privesc strategia NATO in perioada urmatoare, atat in ceea ce priveste largirea Aliantei, cat si in ceea ce priveste relatiile cu alti parteneri care nu sunt membrii ai NATO si nu au intentia sa devina parte a NATO. Summit-ul este important si pentru cele cateva subiecte care apar pentru prima oara pe agenda NATO - apararea antiracheta, securitatea energetica si securitatea informatica.
Deci, din punctul nostru de vedere, principala problema a Summit-ului, sau marea problema a Summit-ului, va fi ca, la intalnirea de la Bucuresti, NATO sa adopte un mesaj solidar pe toate aceste teme care sunt de maxima importanta nu numai pentru securitatea statelor membre, ci si pentru securitatea si stabilitatea la nivel mondial.

ROMPRES: Care va fi pozitia Romaniei la Summit-ul NATO? Care vor fi, in context, propunerile concrete pe care partea romana le va face aliatilor sai?

Teodor Melescanu: Exista in primul rand o pozitie foarte clara a noastra in legatura cu extinderea NATO. Din punctul nostru de vedere, sprijinim atat admiterea celor trei state care au solicitat acest lucru - Croatia, Macedonia si Albania - cat si un mesaj foarte clar pentru celelalte tari din Balcanii de Vest - respectiv Serbia, Muntenegru si Bosnia Hertegovina - in legatura cu politica “portilor deschise” pe care NATO o are cu ele si cu dorinta ca, pe masura progreselor inregistrate, dialogul dintre ele si NATO si, in final, admiterea lor in NATO sa ramana obiective ale Aliantei Nord Atlantice.
La aceasta putem adauga si sprijinul pe care il manifestam pentru primirea Membership Action Plan pentru admiterea in NATO solicitat de Ucraina si Georgia, plan care ar urma intr-o anumita perspectiva sa conduca aceste state la calitatea de membru al Aliantei. Este o pozitie a noastra pe care o vom sustine. Evident ca deciziile vor fi acordate prin consens, asa ca e mai greu sa va spun care va fi decizia finala a celorlalte tari membre NATO.
O a doua pozitie foarte clara pe care o avem priveste apararea antiracheta. Noi insistam ca in declaratia ce va fi adoptata sa se mentioneze foarte clar principiul solidaritatii aliatilor si a indivizibilitatii securitatii. Suntem de foarte hotarata parere ca sistemul antiracheta propus de SUA este o contributie importanta la apararea teritoriului unor tari membre NATO sau a majoritatii teritoriului tarilor membre ale NATO, dar in acelasi timp suntem constienti ca teritoriile altor tari nu sunt acoperite in integralitate. Pentru noi, ideea acoperirii integrale a teritoriului statelor membre ale Aliantei cu un sistem complementar al NATO care sa completeze sistemul pe care SUA il vor instala in Cehia si Polonia, trebuie sa fie una din prioritatile organizatiei in perioada urmatoare.

ROMPRES: Este Ministerul Apararii pregatit sa suplimenteze numarul de militari in Afganistan sau sa diversifice misiunile pe care Romania le desfasoara in aceasta tara?

Teodor Melescanu: La ora actuala, Ministerul Apararii se afla, practic, intr-o situatie in care resursele noastre de participare in misiuni, in teatre sunt la limita si din motive de oameni, si materiale, dar si din motive financiare. Este greu de presupus ca Romania va putea sa isi asume obligatii suplimentare semnificative. Suntem, insa, gata sa reexaminam posibilitatea redefinirii misiunilor unora dintre militarii noştri aflaţi în Afganistan, in sensul concentrarii lor mai ales pe misiuni de sprijinire a crearii fortelor nationale afgane si a consilierii si pregatirii lor pentru a-si asuma o parte importanta din sarcinile militare care astazi revin statelor din coalitia din Afganistan. Inclusiv in acest sens, suntem pregatiti cu o anumita sporire si trimitere de instructori pentru fortele militare afgane. Este vorba insa de un numar relativ mic.
De asemenea, in cazul in care, in zona noastra de responsabilitate in provincia Zabul, va fi nevoie, pentru buna functionare a dispozitivului nostru militar si datorita poate unor modificari in ceea ce priveste prezenta altor aliati, sa acoperim unele gauri, atunci putem examina acest lucru si sa ne pregatim pentru a avea o anumita reactie. Insa, inca o data va spun, o crestere substantiala a prezentei noastre in Afganistan nu este de intrevazut in conditiile pe care le-am spus la inceput, conditii legate de resursele umane si materiale, dar si de alocatiile bugetare pe care le avem pentru acest an.

ROMPRES: Chiar daca intrebarea mea depaseste oarecum competentele Ministerului Apararii, as dori totusi sa va intreb daca Romania va sustine la Summit-ul de la Bucuresti eforturile deja declarate ale presedintelui Nicolas Sarkozy de a “apropia” Franta de NATO in trei etape, dintre care prima va fi chiar Summit-ul de la Bucuresti.

Teodor Melescanu: Asa cum remarcati si dumneavoastra, este o chestiune politica in primul rand. Dar vreau sa va precizez insa ca, in calitate de ministru al Apararii, voi saluta si voi sustine orice masura care sa implice o prezenta mult mai activa si mai dinamica a Frantei in structurile militare (ale NATO - n.red.), pentru ca Franta este o tara cu posibilitati semnificative in materie militara si cred ca este si un semnal foarte bun in legatura cu solidaritatea Aliantei Nord-Atlantice.

ROMPRES: Daca va fi cazul, Romania va reitera la Summit-ul de la Bucuresti pozitia sa fata de Kosovo?

Teodor Melescanu: Da, vom reafirma foarte clar pozitia noastra potrivit careia noi consideram ca nu sunt reunite conditiile necesare pentru ca Romania sa poata recunoaste independenta proclamata unilateral in Kosovo, atat din motive de principiu, legate de normele dreptului international in materie, cat si de considerente de ordin practic, avand in vedere ca aceasta provincie nu are frontiere recunoscute de unii dintre vecinii sai.

(Source: Rompres)