harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Adrian Cioroianu: Sprijinul Romaniei pentru aderarea la NATO a Georgiei si Ucrainei nu va ostiliza Rusia

Sprijinul României pentru acordarea Georgiei şi Ucrainei a Planului de Acţiune (MAP) în vederea aderării la NATO cu ocazia Summit-ului de la Bucureşti al Alianţei Nord-Atlantice nu va ostiliza Rusia împotriva ţării noastre, a declarat duminică seară, la Antena 3, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu.

'Nu va fi ostilizată Rusia pentru asta. Este de datoria ei să spună că nu e de acord. Ce a spus în 1997? Ce a spus în 2002? A spus altceva? Nu. Asta a spus de câte ori s-a întâmplat o lărgire a NATO. Rusia e programată să spună acest lucru', a afirmat şeful diplomaţiei române. El a adăugat că este clar faptul că Moscova consideră, în baza propriilor calcule geopolitice, că nu este benefică orice lărgire care apropie NATO mai mult de graniţele sale.

'Sigur, datoria noastră, a celor care reprezintă această ţară, este să spunem mereu, până când picătura chinezească a spuselor noastre va produce un efect, că NATO nu este îndreptată împotriva Rusiei. Sigur, nu este obligatoriu să şi creadă', a spus Cioroianu.

El a adăugat că nu se aşteaptă, în eventualitatea acordării Ucrainei şi Georgiei a statutului de ţări candidate la aderarea în NATO, la o reacţie a Rusiei peste jocul diplomatic.

'Rusia e o ţară condusă de oameni foarte inteligenţi, foarte pragmatici, iar cei care au relaţii cu Rusia trebuie să fie inteligenţi şi pragmatici. Noi, la acest capitol, uneori am avut un surplus de vorbe', a continuat Cioroianu.

Ministrul român a explicat că, potrivit metodelor de negociere ale Moscovei, dacă pentru partenerii NATO sunt foarte importante Georgia şi Ucraina, Rusia poate cere o mai mare flexibilitate faţă de 'alte puncte roşii de pe hartă'.

Cioroianu a adăugat că România nu se află printre acele puncte roşii, însă în mod sigur Transnistria este unul dintre ele.

'Vă garantez că Transnistria este pe acea hartă a punctelor roşii, în dialogul dintre marile puteri', a menţionat el.

în ceea ce priveşte eventualitatea unei întâlniri bilaterale a preşedintelui Traian Băsescu cu ocazia vizitei preşedintelui Vladimir Putin la Bucureşti, Cioroianu a arătat că aceasta depinde în primul de prezenţa în România a şefului de la Kremlin şi a adăugat că preşedintele Traian Băsescu va comunica mai multe detalii în acest sens.

'Nici nu ştiu dacă la acest moment preşedintele Băsescu ştie sau preşedintele Putin, pentru că depinde de unde s-a arătat disponibilitatea, voinţa. E un mic detaliu. De regulă, nu gazdele, cei care primesc, adresează invitaţiile pentru bilaterale', a spus Cioroianu.

'Nu vă ascund, am mai spus-o, eu mi-aş dori ca această întâlnire să aibă loc, pentru că există, totuşi, o particularitate în situaţia rusească. Sigur, eu mă pot întâlni şi m-am întâlnit în dese rânduri cu Serghei Lavrov, ministrul de externe rus. Am avut discuţii bune, dar ajungi până la un anumit nivel. Vosganian sau Iorgulescu, sau Nicolăescu, sau Cioloş, oricine se poate întâlni cu un ministru din Guvernul Rusiei, dar, iarăşi, ajungi până la un anumit nivel, pentru că în Rusia preşedintele are o putere mult mai mare decât a preşedintelui României, din punct de vedere legal, vreau să spun potrivit Constituţiei. Drept care eu cred că o întâlnire la vârf ar debloca o serie de lucruri. Nu spun că prin minune ar rezolva totul, să ne înţelegem, nu asta este ideea, dar e genul de eveniment care e bine să aibă loc în relaţiile noastre', a menţionat Cioroianu.

El a adăugat că foarte probabil se va şti dacă preşedintele Putin va veni la Bucureşti, pentru a participa pe 4 aprilie la Consiliul NATO-Rusia, cu foarte puţin timp înainte. 'Şi dacă vine, şi dacă nu vine e un semnal. Preşedintele Rusiei, în condiţiile actuale, vrea să arate că ţara sa a ridicat fruntea - acesta este mesajul esenţial al preşedintelui Putin. Nu e vorba de bani, numai de bani. Rusia mereu a fost o ţară bogată, şi în vremea lui Elţîn, doar că avea fruntea puţin plecată de pe urma unui conflict ideologic, pe care unii spun că l-a pierdut', a afirmat şeful diplomaţiei, adăugând că partea rusă a făcut deja rezervările necesare într-un hotel din partea de est a Capitalei.

(Sursa: Rompres)