harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Basescu: Romania nu va fi un furnizor neconditionat de trupe in Afganistan
Video: http://www2.tvr.ro/summitnato/

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că România nu va fi un furnizor necondiţionat de trupe în Afganistan.
Potrivit lui Băsescu, ţara noastră este gata să pună forţe la dispoziţie, dar nu în timp ce ''alţii şi-au retras trupele sau le-au dislocat în zone mai puţin periculoase''.
'Sigur va veni o nouă solicitare de suplimentare, dar România va avea o abordare corectă. în Afganistan apărăm credibilitatea NATO, adică a structurii de securitate din care România face parte'', a spus Băsescu, adăugând că un eşec în Afganistan ar afecta inclusiv securitatea României.
Băsescu a menţionat că planul pentru Afganistan va fi discutat în 2 aprilie, la Cotroceni, la întâlnirea informală a şefilor de stat şi de Guvern din NATO.
El a subliniat că, după summitul de la Riga, România şi-a respectat angajamentele asumate, suplimentând forţele militare trimise în Afganistan de la 500 la 780.
Şeful statului a spus că România va pune la dispoziţia NATO o companie de 120 militari, la solicitarea secretarului general al NATO, dar nu în timp ce alţii nu răspund unor astfel de solicitări sau în timp ce trupele româneşti sunt în sud, iar alţii 'îşi ţin trupele în est, unde nu se întâmplă mare lucru'.
'Fac apel la aliaţi pentru a avea acelaşi tip de participare', a declarat Băsescu.

(Sursa: Rompres)