harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Presedintele Traian Basescu despre obiectivele summitului NATO de la Bucuresti
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR, referindu-se la chestiunea extinderii NATO, că România doreşte ca, pentru prima dată în istorie, să fie înconjurată de state aliate.
Potrivit şefului statului, cele trei mari obiective ale summit-ului de la Bucureşti sunt extinderea NATO, situaţia din Afganistan şi Balcanii de Vest şi apărarea împotriva ameninţărilor secolului al XXI-lea.
Preşedintele Băsescu a afirmat că, pe lângă invitarea Croaţiei, Albaniei şi Macedoniei şi includerea Georgiei şi Ucrainei în MAP, este nevoie de 'o soluţie globală pentru regiune'.
în opinia preşedintelui, este necesar ca Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Serbia să îşi ''upgradeze'', la Bucureşti, relaţiile cu Alianţa.
'Bosnia şi Herţegovina, sperăm noi, şi aici este bătălia noastră să treacă de la Parteneriatul pentru Pace la dialog intensificat, iar Muntenegru ar trebui să ajungă direct la dialog intensificat cu NATO. Noi vom propune ca Serbia, care nu a cerut şi nu participă la summit, să primească şi ea statul de ţară care se află în relaţia de dialog intensificat cu NATO, care să se activeze dacă Serbia va cere acest lucru ', a arătat Băsescu.

(Sursa: Rompres)