harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Basescu spera in vesti bune pentru Albania, Croatia si Macedonia la Summit
Preşedintele Traian Băsescu speră ca NATO să îşi deschidă porţile, la summitul de la Bucureşti, pentru toate cele trei state candidate - Albania, Croaţia şi Macedonia.
'Ca preşedinte al unei ţări care a crezut în destinul ei euroatlantic şi a contat pe sprijinul solid al aliaţilor, am datoria morală de a-mi exprima public speranţa că, la Bucureşti, Alianţa îşi va deschide porţile pentru toate cele trei state candidate - Albania, Croaţia şi Macedonia. Avem nevoie aici de un consens bazat pe progresele individuale ale fiecărui stat candidat, dar şi pe contextul regional aflat în continuă schimbare', a afirmat preşedintele Băsescu, în cuvântul de deschidere rostit la Forumul Transatlantic organizat de German Marshall Fund of the United States.
Potrivit şefului statului, extinderea nu reprezintă unicul stimulent al apropierii altor state de Alianţă, parteneriatele pentru pace fiind considerate 'un element esenţial pentru întărirea securităţii şi susţinerea reformelor'.
'Mă bucură faptul că vom avea ocazia să ne întâlnim şi cu liderii din Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Serbia', a spus Băsescu, care a adăugat că NATO are datoria să-i susţină pe 'partenerii României din Balcani pe calea europeană şi euroatlantică pe care s-au înscris'. Totodată, şeful statului consideră că 'Serbia a plătit destul pentru greşelile trecutului'.
'Poporul sârb continuă să suporte nota de plată pentru erorile comise în numele Serbiei', a arătat Traian Băsescu, care a adăugat că acesta este motivul pentru care Alianţa trebuie să fie pregătită să ofere Belgradului o perspectivă clară privind reîntoarcerea 'în sânul Comunităţii Europene şi Euroatlantice'.

(Sursa: Rompres)