harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Conferinta de presa comuna a presedintilor Traian Basescu si George W. Bush

Presedintii Romaniei si SUA au facut declaratii de presa, in urma intalnirii bilaterale.

Presedintele SUA, George W. Bush: Domnule presedinte va multumesc foarte mult pentru ospitalitatea dumneavoastra calduroasa. Laura si cu mine avem o mare bucurie sa fim aici impreuna, si cu sotia dumneavoastra, foarte placuta. Si cred ca a fost locul ideal de a ne intalni, intr-un loc asa de frumos. Sunteti o persoana foarte amabila sa ne fi invitat aici cu dumneavoastra. De fapt, asta inseamna prietenia; si relatia dintre noi este o relatie foarte puternica si foarte prietenoasa. Eu va admir curajul dumneavoastra si capacitatea de lider. Vreau sa va multumesc pentru ca ne-ati gazduit aici, pentru ca NATO este gazduit la Bucuresti. Este un lucru important acesta.

Este interesant ca acum 20 de ani natiunile noastre erau separate in razboiul rece, Romania era un membru din Pactul de la Varsovia si romanii au suferit sub o dictatura foarte cruda. Astazi cred ca lucrurile s-au schimbat foarte mult. Romanii sunt liberi, suntem aliati puternici. Apreciem faptul ca sunteti in NATO si va multumesc foarte mult pentru contributia pe care ati adus-o la NATO.

Vreau sa va multumesc dumneavoastra si romanilor pentru contributiile pe care le-ati avut in Afganistan. Aveti 600 de militari; afganii sunt foarte multumiti si ei, ca si mine, de prezenta dumneavoastra.

Vreau sa va multumesc si pentru contributia cu trupe in Irak. Sunt decizii foarte dure acestea. Dar sunt decizii necesare pentru mentinerea pacii. Am discutat dorinta noastra de a conlucra foarte strans cu aceste tari, pentru a le incuraja obtinerea de succese, si de dragul lor, dar si de dragul pacii.

Eu apreciez foarte mult discutiile pe care le-am avut astazi privind extinderea NATO. Romania si SUA au convenit ca Alianta NATO trebuie sa continue sa fie deschisa catre noii aliati, care doresc implementeze reforme, tari care impreuna vor sa rezolve problemele noastre de securitate. Si, pe acest fond, eu cred ca Croatia, Albania si Macedonia ar trebui sa devina membre depline NATO si ca ar trebui sa acordam MAP Ucrainei si Georgiei si sprijin foarte mult si cererii Bosniei-Hertegovina si Muntenegrului pentru dialog intensificat in cadrul Aliantei NATO. Si cred ca trebuie sa deschidem portile si pentru o colaborare mai stransa cu Serbia. Va multumesc foarte mult pentru sfaturile pe care mi le-ati dat in legatura cu aceste teme.

De asemenea, apreciez si calitatea dumneavoastra de lider in zona Marii Negre. Si cred ca de aceea m-ati invitat aici, pentru ca am vorbit de leadershipul dumneavoastra in zona Marii Negre. Noi impartasim preocuparile pe care le aveti privind securitatea, pentru dorinta dumneavoastra de a ridica rolul acestei zone, pentru sustinerea financiara pentru Marea Neagra, pentru a intari statul de drept, guvernul democratic, in tarile din zona.

Va multumesc foarte mult si pentru opinia dumneavoastra despre pietele economice, adica pietele economice cresc atunci cand incurajam antreprenorii si sectorul de business, economia romana este puternica.

Vreau sa va felicit pentru cresterea economica si pentru viziunea dumneavoastra. Sunt foarte bucuros ca am venit aici si va multumesc din nou dumneavoastra si doamnei Basescu pentru ospitalitatea dumneavoastra. Am avut un pranz delicios si daca jurnalistii romani nu au gustat inca inghetata romaneasca ii indemn sa incerce acest lucru. Va multumesc foarte mult


Presedintele Romaniei, Traian Basescu: In primul rand, domnule presedinte, doresc sa va multumesc ca ati dat curs invitatiei de a rezerva cateva ore unei vizite pe pamantul pe care eu m-am nascut, in Dobrogea, la malul Marii Negre.

Asa cum discutam la Washington in 2005 si 2006, parteneriatul nostru a depasit de mult faza unui simplu parteneriat militar si care sa vizeze, in primul rand, securitatea Romaniei.

Suntem acum in faza unui parteneriat care are o foarte puternica si consistenta  componenta economica. Dupa 2005, in Romania a venit Oracle, in Romania a venit Smithfield, cu investitii foarte mari in industria alimentara, in Romania, iata, zilele trecute a venit Ford. Ceea ce inseamna ca parteneriatul romano-american acopera practic toate valentele si noi speram in continuare in  dezvoltarea lui.
Tin sa va multumesc pentru atentia pe care administratia dumneavoastra a dat-o regiunii Marii Negre. Tin sa va multumesc pentru ingrijorarile dumneavoastra legate de securitatea in regiunea Marii Negre si de ingrijorarile dumneavoastra legate de nevoia de a garanta democratia in spatiul regiunii Marii Negre.

De asemenea, domnule presedinte, vreau sa subliniez increderea pe care SUA au avut-o in armata romana, prin punerea sub comanda romaneasca a unor efective importante in Afganistan. A fost semnul de incredere, pe care ni l-ati dat si stim ca foarte rar SUA isi pun sub comanda altor ofiteri militarii. Va multumesc mult.
In incheiere, as dori sa subliniez similitudinea de abordari legate de regiunea in care Romania se afla, fie ca vorbim de Balcani, fie ca vorbim de Ucraina sau Georgia, abordarile noastre sunt abordari care vizeaza in primul rand securitatea Romaniei si a regiunii si ne bucura ca, desi SUA sunt departe de aceasta zona, au inteles ingrijorarile noastre, prioritatile noastre si prioritatile regiunii.

Va multumesc mult, domnule presedinte, ca ati dat curs fara ezitare celor ce le-am stabilit. In acelasi timp vreau sa va asigur ca Romania va ramane o tara care isi va respecta toate angajamentele, atat cele legate de relatia cu NATO, atat cele legate de relatia cu Uniunea Europeana, cat si cele legate de parteneriatul si relatia noastra bilaterala. Va multumesc mult.

(Sursa: Rador)