harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Bush: Vom colabora cu guvernul roman pentru rezolvarea problemei vizelor
Guvernul american va colabora cu cel roman pentru a rezolva problema vizelor cat mai curand posibil, a dat asigurari, miercuri, presedintele SUA, George W. Bush, la finalul intalnirii de la Neptun cu presedintele Traian Basescu. Seful statului roman a subliniat, la randul său, ca Romania si SUA vor negocia si bilateral programul de ridicare a vizelor si nu doar in cadrul Uniunii Europene.
Bush l-a informat pe Basescu ca a cerut Congresului Statelor Unite sa modernizeze procesul de acordare a vizelor pentru romani. “Unul dintre avantajele faptului ca (Traian Băsescu, n.r.) imi este prieten este ca nu ii este teama sa imi spuna ceea ce gandeste. Presedintele mi-a spus ca politica vizelor trebuie sa tina cont de trecutul acestei tari, dar si de prezentul si de viitorul Romaniei. L-am asigurat pe presedintele Basescu ca vom colabora cat de bine putem pentru a rezolva aceasta problema”, a spus George W. Bush. El a marturisit ca intelege frustrarile Romaniei in ceea ce priveste acest subiect, in conditiile in care militarii romani lupta de la egal la egal cu cei americani in Irak. “Eu inteleg foarte bine frustrarile pe care le au romanii si inteleg ca cetatenii dumneavoastra spun: uite, noi trimitem trupe in Irak si totusi suntem tratati ca alte popoare din Uniunea Europeana si din lume”. Aceasta frustrare e de inteles, de aceea am incercat sa determin Congresul sa modernizeze legea vizelor, dar legea contine inca anumite obstacole pentru natiuni precum Romania”, a explicat presedintele Bush.
Liderul de la Casa Albă a anuntat ca Romania si SUA vor colabora, adaugand ca Guvernul american doreste sa inlesneasca vizita romanilor in Statele Unite. Presedintele Basescu a notat, la randul sau, ca in scurt timp vor demara mecanismele bilaterale in acest sens.
Tot miercuri, la Bucuresti, premierul Calin Popescu Tariceanu a avut o intrevedere cu Ellen Tauscher, membru al Congresului american, care l-a asigurat ca va sustine demersul Romaniei de a fi inclusa in Programul Visa Waiver, seful Guvernului aratand ca relatiile bilaterale excelente dintre Romania si SUA justifica o astfel de masura.

(Sursa: Rompres)


 2.04.2008 - Intalnirea dintre presedintii George W. Bush si Traian Basescu la Neptun