harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Washingtonul face lobby pentru invitarea Croatiei, Macedoniei si Albaniei in NATO
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va remite, dupa toate probabilitatile, invitatii de aderare unui numar de trei state balcanice la summitul NATO din aprilie de la Bucuresti, in cadrul unei noi runde de extindere sustinute de Statele Unite ale Americii, au apreciat surse ale Alianţei citate in ediţia de marţi a cotidianului The Washington Times si preluate de Rompres.
Desi o decizie oficiala va fi luata doar cu cateva zile inaintea summitului NATO, diplomatii evoca un ''curent puternic'' in favoarea Croatiei, Albaniei si Macedoniei. Toate aceste trei tari ''contribuie deja semnificativ la operatiunile NATO din Afganistan si Kosovo si au făcut progrese importante in reforma sectorului apararii, cu ajutorul deplin al Aliantei'', a declarat un oficial american.
NATO nu a abordat inca Moscova in mod oficial pe tema continuarii extinderii, dar se pare ca exista un consens in privinta faptului ca tara care merita cel mai mult sa fie invitata este Croatia. Albania si Macedonia, mai mici şi mai sarace, mai au multe de facut, menţionează oficialii.
''Avand in vedere faptul ca Rusia isi intareste pozitia in Serbia si independenta Kosovo ameninta sa creeze instabilitate in regiune, SUA si aliatii lor europeni vor sa consolideze securitatea Balcanilor'', a afirmat pentru Washington Times Ariel Cohen, cercetator la Heritage Foundation.
(Sursa: Rompres)