harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Conferinta de presa comuna a presedintilor roman si afgan, Traian Basescu si Hamid Karzai

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit in aceasta dupa-amiaza cu presedintele Afganistanului, Hamid Karzai.


Traian Basescu: Doresc sa multumesc domnului presedintele Karzai pentru raspunsul pozitiv la invitatia de a participa la  summitul NATO de la Bucuresti. As vrea sa va spun ca este a patra intalnire pe care eu o am cu domnul presedinte Karzai. Trei s-au petrecut in Afganistan cu ocazia vizitelor la trupe si una, in sfarsit, la Bucuresti. Domnule presedinte, va rog sa va adresati presei romane.


Hamid Karzai: Domnule presedinte, doresc sa va multumesc pentru invitatia foarte amabila pe care mi-ati adresat-o de a participa la acest summit, in aceasta tara foarte frumoasa si doresc sa reiterez recunostinta Afganistanului pentru ajutorul pe care-l ofera trupele romane intr-o zona foarte dificila a Afganistanului.
Domnule presedinte, doresc sa va transmit salutul si recunostinta poporului afgan pentru ajutorul pe care ni l-ati oferit in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului si reconstructia acestei tari. Domnule presedinte, doresc sa va transmit si condoleante pentru pierderile suferite de Armata romana si va rog sa transmiteti aceste condoleante familiilor soldatilor.
Cu privire la relatiile bilaterale dintre cele doua tari, domnule presedinte, doresc sa va multumesc pentru ajutorul oferit sub forma de echipament militar, mai exact tancuri, si cel sub forma de posibilitate de pregatire pentru fortele noastre. Domnule presedinte, Afganistanul va multumeste. Va va pastra in amintire pentru ajutorul oferit in acest moment dificil si am dori ca pe viitor sa extindem, sa largim relatiile dintre cele doua tari intr-un viitor mai prosper pentru ambele tari.
Multumesc, domnule presedinte, pentru invitatia de a vizita tara dumneavoastra.


Traian Basescu: In discutiile cu dl presedinte Karzai, am abordat problematica legata de viitoarele participari ale Romaniei si ale NATO in Afganistan. Amandoi am concluzionat ca simpla interventie militara nu este suficienta si ea nu este de natura sa duca la rezultatul asteptat de statele NATO. Statele NATO, institutiile internationale, ca Banca Mondiala, Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alti donatori trebuie sa se implice, pentru ca o data cu luptele pe care trupele NATO le duc impotriva talibanilor si a teroristilor sa concepem si sistemul de dezvoltare economica si sistemul de dezvoltare institutionala a Afganistantului. Avem speranta ca acest summit NATO va fi capabil sa angajeze ferm o viziune cu privire la Afganistan, o viziune care sa acopere dimensiunea militara, dimensiunea economica, dimensiunea sociala, dimensiunea institutionala. Altfel, succesul NATO in Afganistan va fi pus sub semnul intrebarii. Am toata convingerea ca statele membre NATO si statele partenere, precum si institutiile internationale vor lua decizia corecta cu ocazia acestui summit. Doresc sa multumesc dlui presedinte Karzai, guvernului afgan, autoritatilor afgane pentru determinarea pe care o au in a sprijini eforturile statelor NATO pentru ca Afganistanul sa devina un stat democratic, un stat participant la schimbul de valori in zona Asiei Centrale si catre Europa.
In incheiere, dle presedinte, vreau sa va asigur ca Romania isi va respecta toate angajamentele fata de Afganistan alaturi de aliatii sai. Va multumesc mult.

(Sursa: Rador)


 2.04.2008 - Presedintii Harmid Karzai si Traian Basescu