harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Extinderea pe ordinea de zi a summitului NATO de la Bucuresti

Situatia din Afganistan, cea din Kosovo si extinderea Aliantei sunt principalele teme ce vor fi abordate la summitul NATO de la Bucuresti, relateaza AP, intr-o analiza de la Bruxelles. De asemenea, liderii Aliantei vor mai dezbate revenirea Frantei in structurile de conducere si planificare militara, structura fortei de raspuns a Aliantei, relatiile dintre NATO si UE, conceptul de parteneriat global, precum si elaborarea unui nou concept strategic. Nici una dintre aceste teme nu intruneste consensul statelor membre; in privinta extinderii, de exemplu, exista doua puncte de vedere: cel al Statelor Unite, care insista pentru includerea in Alianta Nord-Atlantica a trei state – Albania, Croatia si Macedonia – si cel sustinut de majoritatea membrilor europeni ai NATO, de a invita in Alianta un singur stat – Croatia. Va fi luata in considerare si candidatura Georgiei, insa, potrivit agentiei citate, aceasta are sanse reduse de a primi, cu prilejul summitului de la Bucuresti, invitatia de a face parte din programul MAP (Membership Action Plan).
In privinta structurii fortei de raspuns a Aliantei (NRF), membrii NATO vor trebui, mai intai, sa defineasca daca aceasta va fi destinata asa numitelor misiuni de intensitate redusa si in ce fel va interactiona ea cu celelalte misiuni ale NATO din zonele de conflict. Potrivit purtatorului de cuvant al Aliantei, James Appathurai, pana acum s-a conturat modelul unei forte substantiale aflate in stand-by permanent (cu un efectiv de aproximativ 25 000 de militari), careia sa i se poata adauga rapid, in caz de necesitate, efective egale ca marime.
Un alt concept controversat in randul aliatilor este acordarea statutului de partener global unui stat cu care NATO are o cooperare privilegiata, dar care nu se califica (sau nu doreste) statutul de membru deplin. La summitul de la Riga nu a fost aprobat crearea unui astfel de statut, insa propunerea ramane in atentia liderilor Aliantei, care considera ca state ca Noua Zeelanda si Australia se califica pe deplin pentru parteneriatul global.  (Sursa: AP)