harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Liderii croati spera intr-o invitatie la NATO la Summitul de la Bucuresti
Liderii croati au declarat luni ca doresc sa depuna toate eforturile necesare pentru a primi o invitatie de aderare la NATO in cursul summitului Aliantei care va avea loc la inceputul lunii aprilie la Bucuresti. ''Speram sa facem tot posibilul in urmatoarele doua luni pentru a primi invitatia de aderare la NATO'', a declarat pentru presa premierul Ivo Sanader in finalul unei reuniuni a inaltilor responsabili croati la care s-a discutat despre pregatirile in vederea summitului NATO de la Bucuresti. Sanader a mentionat ca se va acorda o atentie deosebita promovarii ''valorilor pe care le impartasesc tarile membre ale NATO''. Potrivit sondajelor, in acest moment circa 50% din cele 4,4 milioane de croati se opun aderarii tarii lor la NATO.
La randul sau, presedintele tarii, Stipe Mesic, care este si comandantul suprem al fortelor armate, a afirmat ca armata croata ''aproape ca si-a finalizat reformele, sub aspect structural, si inainteaza in directia cea buna spre indeplinirea deplina a standardelor NATO''. Croatia si-a propus sa treaca la o armata complet profesionista si sa-si modernizeze fortele militare pana in 2015, proiect cu un cost estimat la 1,2 miliarde de euro. Reformele prevazute includ aducerea bugetului apararii la nivelul criteriilor aliate, circa 2% din produsul intern brut, si scaderea numarului de angajati din Ministerul Apararii. In ce priveste criteriile politice, Croatia mai trebuie sa-si intensifice eforturile de combatere a coruptiei si de reforma judiciara si sa continue demersurile necesare intoarcerii refugiatilor din razboaiele balcanice din anii '90.
Acum doua saptamani, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a apreciat ca ''inca nu exista garantii'' ca Croatia va primi invitatia de aderare in aprilie si ca mai are de parcurs ''ultimii kilometri''.
(Sursa: Rompres)