harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Reuniunea de la Vilnius a ministrilor apararii din tarile NATO concentrata pe Afganistan si Kosovo
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si seful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, participa joi si vineri, la Reuniunea informala a ministrilor apararii din tarile membre NATO, care se desfasoara la Vilnius (Lituania), ocazie cu care vor fi conturate principalele aspecte ce vor domina agenda summitului de la Bucuresti. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii, ministrii vor aborda subiecte focalizate pe operatiile NATO (stadiul desfasurarii si susţinerii operaţiunilor ISAF din Afganistan si KFOR din Kosovo), respectiv procesul de transformare a capabilitatilor Aliantei si asigurarea fortelor. Agenda discutiilor mai cuprinde, printre altele, teme referitoare la Forţa de Raspuns a NATO (NRF), sprijinul militar pentru stabilizare si reconstructie, precum si aspecte care vor fi dezbatute la summitul NATO din aprilie, de la Bucuresti.
Subiectul care domina discutiile de la Vilnius este stadiul operatiunilor din Afganistan. Potrivit propriilor declaratii, secretarul american al apararii, Robert Gates, isi va intensifica presiunile asupra aliatilor europeni care refuza sa trimita trupe “in linia intai” in combaterea rebeliunii talibane din sudul Afganistanului. “Sunt foarte preocupat de perspectiva ca NATO sa se transforme intr-o alianta divizata, in care unii aliati sunt dispusi sa lupte si sa-si sacrifice viata pentru a apara securitatea altora, in vreme ce alti aliati nu sunt dispusi sa faca acest lucru”, a declarat Gates miercuri, in cursul unei audieri in Senatul SUA. Inainte de reuniunea de la Vilnius, Gates le-a scris omologilor sai din NATO, cerandu-le sa trimita forte pentru a-i inlocui pe cei 3.200 de puşcasi marini americani care vor fi trimisi temporar pentru a consolida misiunea NATO din Afganistan din aprilie pana in octombrie - sezonul traditional de lupta al talibanilor.
Toate cele 26 de state membre ale NATO au trimis trupe in Afganistan, unde Forta internationala de asistenta pentru securitate (ISAF), plasata sub comanda Aliantei Atlantice, numara in prezent circa 43.000 de oameni. Mulţi aliati, intre care Germania, Franta, Spania, Turcia si Italia, au refuzat insa sa trimita trupe combatante in sud, refuz ce a creat divizari cu SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, Danemarca si Romania, ai caror militari desfasurati in provinciile din sud au dus greul confruntarilor cu violentele talibane pe parcursul ultimului an. Canada a amenintat  ca-si va retrage cele 1700 de trupe din Kandahar anul viitor daca NATO nu trimite 1000 de intariri.
In prezent, 559 de militari romani se afla in Afganistan, in cadrul misiunii ISAF.
La Vilnius se discuta, de asemenea, despre Kosovo, unde cele 16.000 de trupe de mentinere a pacii ale NATO s-ar putea confrunta cu tulburari daca provincia isi declara independenta de Serbia luna aceasta, cum este de asteptat. 151 de militari romani participa, in prezent, la misiunea KFOR din Kosovo, sub comanda NATO.
(Sursa: Rompres)