harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Securitatea informatica si scutul anti-racheta pe agenda summitului de la Bucuresti
Ministrii Apararii din statele NATO au discutat, vineri, la Vilnius, despre modalitatile si domeniile in care Alianta poate realiza progrese pana la summit-ul de la Bucuresti, astfel incat reuniunea de la inceputul lunii aprilie sa permita adoptarea mai multor decizii. Reuniunea informala de la Vilnius a ajuns la concluzia ca NATO ar trebui sa beneficieze de o politica substantiala in ceea ce priveste securitatea informatica. Printre alte domenii a caror importanta covarsitoare a fost reafirmata la Vilnius figureaza Forta de Raspuns NATO.
Ministrii s-au axat si pe tema apararii antiracheta, NATO depunand eforturi pentru definirea rolului Aliantei cu luarea in considerare a faptului ca exista discutii bilaterale separat intre Statele Unite si unii aliati pe aceasta tema.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa ca, in prezent, in ceea ce priveste problema scutului antiracheta, NATO discuta subiectul sub aspect tehnic dar si politic, astfel incat o decizie sa fie luata la Bucuresti. "In saptamanile ramase pana la summit-ul de la Bucuresti pregatim ceea ce sper ca deveni o decizie la summit. Nu una definitiva, desigur, deoarece sunt multe aspecte care trebuie rezolvate. Dar care este responsabilitatea NATO in apararea antiracheta, cum va arata ea, tinand cont de sistemul SUA. Aceasta este tema aflata pe agenda", a spus oficialul NATO.
De altfel, potrivit site-ului NATO, noile provocari in materie de securitate - cum ar fi securitatea informatica si monitorizarea maritima - vor fi in fruntea agendei summit-ului Aliantei de la Bucuresti.
(Sursa: Mediafax)