harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Ambasadorul SUA la Kiev: Aderarea Ucrainei sprijinita de cateva tari membre NATO
Publicatia "Kommersant - Ukraina" il citeaza, in numarul sau din 24 ianuarie, pe ambasadorul SUA la Kiev, William Taylor, care a declarat ca sunt cateva tari membre NATO care sprijina cererea Kievul de a participa la Planul de preaderare la Alianta Nord Atlantica. "As putea nominaliza tarile respective, insa este mai bine s-o faca conducatorii lor. Tema preaderarii este supusa in prezent unei dezbateri amanuntite in sanul NATO, iar raspunsul nu va intarzia sa apara" - a spus Taylor.
Presedintele Viktor Iuscenko, premierul Iulia Timosenko si presedintele Parlamentului, Arseni Iateniuk au semnat pe 15 ianuarie a.c. o scrisoare adresata secretarului general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, in care anunta ca Ucraina doreste sa participe la transpunerea in practica a Planului de preaderare la NATO si ca ei spera ca aceasta chestiune va fi avizata pozitiv la summitul Aliantei, ce va avea loc la Bucuresti, la inceputul lunii aprilie. Opozitia a reactionat imediat si a blocat tribuna Parlamentului, fapt ce l-a obligat pe Iateniuk sa amane cu o saptamana incheierea primei sesiuni a legislativului ucrainean.
William Taylor considera ca Rada Suprema nu trebuie sa se agite in aceasta chestiune, deoarece urmeaza procedurile necesare pentru primirea unei tari, iar pe plan local va fi organizata consultarea populatiei. "Pentru primirea unei tari in sanul Aliantei este necesar acordul tuturor partilor, iar eu ma indoiesc ca va exista cineva care va respinge prin veto cererea Ucrainei" - conchide Taylor.
(Sursa: Rador)