harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Victor Micula: Balcanii, loc privilegiat in agenda Summit-ului NATO
Balcanii vor ocupa un loc privilegiat printre problematicile incluse în agenda Summitului NATO de la Bucureşti, a declarat, luni, Victor Micula, secretar de stat în MAE responsabil pentru organizarea reuniunii Aliantei din 2-4 aprilie, in deschiderea seminarului „NATO în Europa de Sud-Est: reconstructie si securitate in Balcani”.
„Perspectiva noastra asupra viitorului NATO se refera la o Alianta cu o viziune clara in ceea ce priveste Balcanii, o Alianta care sa aiba capacitatea de a face fata riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii noastre si care sa-si consolideze parteneriatele cu state din vecinatatea noastra sau chiar mai departe, dar care ne impartasesc obiectivele”, a apreciat secretarul de stat.
El a aratat ca Romania se asteapta ca trei chestiuni majore referitoare la acest spatiu sa fie regasite printre rezultatele evenimentului din aprilie: largirea Aliantei cu statele candidate din Balcanii de Vest - Croatia, Albania si Republica Macedonia, aprofundarea relatiilor NATO cu cele trei state admise in Parteneriatul pentru Pace - Serbia, Bosnia si Hertegovina si Muntenegru, precum si operatiunea NATO din Kosovo (KFOR).
Micula a reamintit ca Romania sprijina extinderea Aliantei cu toate cele trei state candidate, in conditiile in care acestea au ajuns la un nivel satisfacator al reformelor, dupa 10 ani de participare la programul MAP, dar si aderarea Serbiei, Muntenegrului si Bosniei Hertegovina la Planul Individual de Actiune pentru Parteneriat (IPAP).
„Romania este una dintre tarile care a participat la KFOR inca de la inceputul operatiunii si vom continua sa fim prezenti in Kosovo. Chiar daca nu recunoastem independenta Kosovo, aceasta nu inseamna ca abandonam raspunderea pe care ne-am asumat-o pentru mentinerea securitatii in regiune”, a mentionat oficialul MAE, adaugand ca militarii KFOR pot sa joace in continuare rolul de liant intre sarbii si albanezii kosovari.
Totodata, secretarul de stat a subliniat ca integrarea tarilor din zona in UE si NATO este singura cale de a fi contrazisa asertiunea faimoasa a lui Winston Churchill, potrivit caruia „Balcanii au tendinta de a produce mai multa istorie decat sunt capabili sa consume”.
El a aratat ca, in prezent, toate statele balcanice sunt conectate, intr-un fel sau altul, la NATO si UE, fiind astfel unite de aceleasi valori, obiective si aspiratii, iar sansele regiunii de a progresa sunt bazate tocmai pe aceasta eficienta motivatie a integrarii euro-atlantice. „Experienta Romaniei confirma acest fapt”, a reliefat Micula.
Potrivit oficialului roman, contributia NATO la democratizarea regiunii este incontestabila, desi Alianta este in primul rand o organizatie politico-militara.
Seminarul de la Timisoara este organizat in cadrul programului de diplomatie publica al MAE ocazionat de Summitul NATO, de Institutul pentru Politici Publice, in parteneriat cu Royal United Service Institute si cu sprijinul Ministerului Apararii si al autoritatile locale. La eveniment mai participa reprezentanti ai Aliantei, ai tarilor membre, parlamentari romani, ai societatii civile din tarile regiunii.

(Sursa:  Rompres)