harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Georgia vrea să devina candidat oficial la NATO la Summit-ul de la Bucuresti
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili şi-a exprimat speranţa că ţara sa va obţine, alături de Ucraina, statutul oficial de ţară candidată la NATO la viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice din 2-4 aprilie de la Bucureşti, relatează AFP.
"Există o şansă ca Georgia şi Ucraina să devină candidate oficiale pentru aderarea la NATO", a declarat Saakaşvili la Varşovia, în cadrul unei întâlniri cu presa, la care a participat alături de preşedintele polonez Lech Kaczynski.
Potrivit preşedintelui georgian, deciziile referitoare la acest proiect ar putea fi luate în cadrul summit-ului NATO de la Bucureşti.
Tbilisi prevede o campanie diplomatică pe lângă ţările membre NATO pentru a asigura Georgiei un vot pozitiv la acest summit.
Saakaşvili a anunţat viitoarea sa vizită la Washington şi deplasările oficialilor georgieni la Bruxelles înainte de sfârşitul lui martie, precum şi o vizită a preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko la Tbilisi.
"Această lună va fi decisivă în privinţa apropierii Georgiei de un obiectiv politic care încetează a mai fi o utopie", a apreciat şeful statutului georgian.
Preşedintele polonez Lech Kaczynski a reiterat luni susţinerea poloneză pentru aderarea Georgiei la NATO şi pentru aspiraţiile europene ale acesteia.
O viitoare aderare a Georgiei la Alianţa Nord-Atlantică este susţinută de Statele Unite, dar aceasta îngrijorează Rusia vecină.

La summitul NATO de la Bucuresti, Polonia va sprijini Georgia in obtinerea statutului de tara-candidata la Alianta Nord-Atlantica

La summitul NATO din luna aprilie de la Bucuresti, Polonia "va sprijini Georgia in obtinerea statutului de tara-candidata la aderarea la Alianta Nord-Atlantica" - a declarat ministrul de externe al Georgiei, David Bakradze. Aflat in vizita la Varsovia, Bakradze a declarat ziaristilor georgieni ca "in cadrul intalnirilor de astazi din capitala polona, reprezentantii autoritatilor poloneze au confirmat faptul ca Polonia va face totul pentru a acorda ajutor Georgiei in procesul de integrare in NATO". Seful diplomatiei georgiene a subliniat ca "la summitul NATO de la Bucuresti, lucrul cel mai important pentru Georgia va fi obtinerea statutului de tara-candidata la aderarea la NATO". "Mai avem la dispozitie patru saptamani pentru a ne pregati pentru reuniunea de la Bucuresti si avem planuri concrete in acest sens. In aceste planuri, Polonia detine un rol deosebit, intrucat ea este principalul nostru aliat in Europa in planul integrarii noastre in Alianta Nord-Atlantica" - a declarat Bakradze. Amintim ca la 26 februarie, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a declarat ca la summitul NATO din luna aprilie de la Bucuresti va fi analizata problema "acordarii Georgiei si Ucrainei a statutului de tari-candidate la aderarea la Alianta". "Obtinerea acestui statut este foarte importanta pentru Georgia. La 7 martie, la Bruxelles, va avea loc sedinta Consiliului NATO, in cadrul careia, dupa cum se asteapta, va fi luata o hotarare preliminara referitoare la aceste probleme" - a declarat Saakasvili.

(Sursa: Mediafax, RADOR)