harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Jaap de Hoop Scheffer: NATO nu a luat o decizie privind aderarea Ucrainei si Georgiei
NATO nu a luat inca o decizie in privinta posibilitatii de aderare a fostelor republici sovietice Ucraina si Georgia la blocul militar nord-atlantic, a anuntat astazi  secretarul general Jaap de Hoop Scheffer.
Intrebat cand intentioneaza NATO sa ofere Ucrainei si Georgiei participarea la Planul de Actiune, prima etapa in procesul de aderare, Scheffer a spus: "Discutam acest subiect".
"Moscova a avut deseori o serie de remarci pe marginea acestui subiect. Ii tratam cu seriozitate pe partenerii rusi... Trebuie sa ii implicam si pe ei in discutie" a declarat secretarul general pentru cotidianul “Gazeta Wyborcza”.
Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, avertizase cu o zi inainte ca regiunile separatiste din Georgia, sprijinite de Moscova, se vor desprinde de aceasta tara in cazul aderarii la NATO.
Regiunile georgiene Abhazia si Osetia de Sud s-au separat de Tbilisi dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991. In prezent, acestea se autoguverneaza, dar nu beneficiaza de recunoastere internationala.  
Jaap de Hoop Scheffer a adaugat ca se asteapta ca, in cadrul Summitului NATO din aprilie, de la Bucuresti, Alianta Nord- Atlantica sa ia o pozitie comuna in privinta planurilor Statelor Unite de a instala elemente ale scutului antiracheta in Europa Centrala, care ar putea avea consecinte asupra securitatii din Europa Occidentala.

(Sursa: Mediafax)