harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Media > Centrul de presa > News
 
Inapoi

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Claudio Bisogniero
Summitul NATO va incepe in seara zilei de 2 aprilie cu o cina in format restrans, urmand ca pe 3 aprilie sa aiba loc Consiliul Nord-Atlantic si Consiliul Parteneriatului Euroatlantic, precum si reuniunea in format XA, ultima zi 4 aprilie fiind dedicata Consiliilor NATO-Ucraina si NATO-Rusia. Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Victor Micula, declara azi ca vor fi prezenti oficiali din cele 26 de state membre, dar si din cele 23 de state partenere, precum si reprezentanti ai unor institutii si organizatii importante printre care UE, ONU si Banca Mondiala. In total este vorba despre aproximativ 3000 de delegati si 3500 de ziaristi, a spus Victor Micula, precizand ca este confirmata deja participarea a 24 de sefi de stat, 26 de premieri si 87 de oficiali cu rang de ministru. Declaratia finala a summitului NATO de la Bucuresti ar putea cuprinde un paragraf privind apararea antiracheta a Europei. Secretarul general adjunct al Aliantei, Claudio Bisogniero a declarat in exclusivitate pentru Radio Romania ca in prezent, la Bruxelles, se lucreaza la un raport privind amenintarea rachetelor balistice, care va fi prezentat sefilor de stat si de guvern din NATO.

Reporter: Carmen Gavrila - Sunt sanse ca la summitul de la Bucuresti sa fie adoptata macar o declaratie privind scutul antiracheta NATO care sa il completeze pe cel american?

Claudio Bisognero: Se lucreaza intens pe acest subiect si ne asteptam la progrese pana la summitul de la Bucuresti. Pana atunci prevad ca se va ajunge la o recunoastere oficiala a amenintarii pe care o reprezinta rachetele balistice, la o reafirmare a importantei scutului american pentru protejarea Europei si de asemenea se va admite necesitatea unei protectii asigurate de NATO impotriva amenintarilor cu rachete balistice. Trebuie sa mentionez insa ca nu s-a luat nici o decizie, deci la summitul de la Bucuresti tocmai despre asta se va discuta, definirea unor optiuni in domeniul apararii impotriva rachetelor balistice. Asupra acestor optiuni se va decide ulterior, eventual la urmatorul summit NATO in 2009.

Reporter: Deci, va exista un document oficial care sa mentioneze protejarea de armele balistice?

Claudio Bisognero: Da, chiar acum se lucreaza la Bruxelles la un raport privind rachetele balistice care va fi prezentat sefilor de stat si de guvern din NATO si cred ca declaratia finala a summitului va include un paragraf despre apararea antiracheta.

Reporter: Romania este una dintre tarile care face presiuni pentru discutarea la summit a problemelor legate de Tratatul fortelor armate neconventionale din Europa.

Claudio Bisognero: Tratatul nu este un subiect abordat direct de NATO, el e abordat in contexte variate. Totusi ne-ar placea sa vedem progrese in aceasta problema si regretam decizia Rusiei de a suspenda aplicarea tratatului ratificat si facem un apel la o ratificare rapida de catre tarile participante. Asadar, desi nu este o tema propriu-zisa pentru summit, ne asteptam sa vedem progrese, mai ales ca avem Consiliul NATO-Rusia la Bucuresti in cadrul summitului, la care va participa presedintele Putin. In Consiliu se va discuta despre ce cadem de acord si ce nu, inclusiv despre tratat, despre sistemul antiracheta, Kosovo si extinderea NATO. Avem si lucruri bune in comun cu Rusia, mentionez participarea Rusiei alaturi de NATO in operatiunea Active Endeavour, Centrul comun de antrenament din Rusia pentru operatiuni antidrog inclusiv in Afganistan, plus ca acum negociem cu Rusia niste acorduri de tranzit pentru trupele si echipamentele NATO care merg in Afganistan.

(Source: Radio Romania Actualitati)